Uw mandje

Uw winkelmandje is nog leeg.

Beschermt vitamine D tegen ernstige complicaties van corona?

Er zijn duidelijke aanwijzingen dat mensen met een tekort aan vitamine D meer en ernstigere complicaties bij virusinfecties krijgen dan mensen die geen tekort aan vitamine D hebben.

Met andere woorden: als je voldoende vitamine D hebt, dan kan je eigen immuunsysteem het gevecht met indringers van buiten beter aan. Misschien heeft u de afgelopen tijd iets gelezen over de gevaarlijke cytokine-storm bij Covid-19 patiënten? Simpel gezegd is dit een wanhoopsreactie van ons immuunsysteem, waarbij ongecontroleerd en heftig de verkeerde cellen worden aangevallen. Dit kan leiden tot acute problemen met dodelijke gevolgen.

Image

Cytokinestormen

Amerikaanse onderzoekers hebben onlangs een verband gevonden tussen vitamine D-waarden en deze cytokinestormen en concluderen dat mensen met een flink vitamine D-tekort een veel hoger risico hebben op ernstige complicaties van Covid-19. Deze bevindingen komen niet uit de lucht vallen. Een internationale studie met ruim 11.000 patiënten toonde aan dat mensen die extra vitamine D kregen minder gevoelig waren voor luchtweginfecties bij griep. Deze effecten werden vooral gezien bij mensen die voor die tijd te weinig vitamine D in hun bloed hadden. Bij mensen met een goede vitamine D-spiegel was er weinig effect. Juist bij ouderen zien we dat vitamine D-tekorten vaak voorkomen. Dit komt mede doordat onze huid als we ouder worden steeds minder goed in staat is om zonlicht om te zetten in een actieve vorm van vitamine D.

Bed in de buitenlucht

In veel landen, waaronder Nederland, wordt ouderen en mensen met een donkere huid geadviseerd om elke dag extra vitamine D in te nemen. Helaas is het aantal mensen met een vitamine D-tekort nog steeds te hoog. Vroeger brachten we tuberculosepatiënten met bed en al in de buitenlucht en al jaren weten we dat het griepseizoen samenvalt met de laagste vitamine D-niveau’s in ons bloed. Bij de Spaanse griep werd er al gesproken over een relatie met vitamine D en zagen we in de winter een tweede en nog veel forsere piek. Mede in de strijd tegen corona is het advies dan ook om ervoor te zorgen dat u geen vitamine D-tekort. Met vitamine D alleen zullen we corona niet stoppen, maar hopelijk wel het aantal patiënten met ernstige complicaties verminderen. Het Functioneel Neurologisch Instituut adviseert het gebruik van vitamine D-supplement XO-D van XO Pharma Oils.

 

Bron: Telegraaf

Proactieve ondersteuning van uw organen

Met het assortiment natuurlijke voedingssupplementen van Macrogenix werkt u proactief aan de ondersteuning van uw organen en daarmee aan uw gezondheid.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.