Uw mandje

Uw winkelmandje is nog leeg.

De walnoot is een regelrechte nutriëntenbom

De walnoot is een regelrechte nutriëntenbom

Het is natuurlijk leuk dat walnoten rijk zijn aan een groot aantal voedzame stoffen, maar wat kan deze noot nu daadwerkelijk voor je gezondheid betekenen? Dit is specifiek door wetenschappers onderzocht.

Image

Inzicht 1: goed voor het brein
Als je naar de vorm van een walnoot kijkt, dan valt op dat deze lijkt op het menselijke brein. Een oude volkswijsheid is dat voedingsmiddelen die lijken op een orgaan, ook gunstig zijn voor dat betreffende orgaan.

In het geval van walnoten blijkt dit zeker op te gaan. Onderzoekers hebben in meerdere studies vastgesteld dat walnoten een gunstige werking hebben op de hersenfunctie. De polyfenolen en vitamine E zorgen ervoor dat oxidatieve schade en ontstekingen in het brein afnemen.

Het brein van ouderen die regelmatig walnoten eten, blijkt niet alleen sneller te werken, maar ook een grotere mentale flexibiliteit te hebben, met een beter functionerend geheugen als resultaat. Muizen die op een dieet worden gezet met veel walnoten blijken minder geheugenaandoeningen, zoals alzheimer, te hebben en tegelijkertijd sneller nieuwe vaardigheden te leren.

Inzicht 2: goed voor de bloedvetten
Veel artsen schrijven in de strijd tegen een te hoge cholesterolspiegel nog altijd cholesterolverlagers voor aan hun patiënten. Volgens onderzoekers is het voor deze groep misschien slimmer om dagelijks walnoten te eten om zo op een natuurlijke manier de cholesterolspiegel te verlagen.

Volgens een recente studie kan het eten van walnoten in acht weken tijd je cholesterolspiegels en triglyceriden met 5 procent naar beneden brengen. Ook verlagen walnoten het gehalte aan apolipoproteïne B met 6 procent. Een hoge apolipoproteïne B-spiegel wordt in verband gebracht met hart- en vaatziekten.

De antioxidanten in walnoten kunnen ervoor zorgen dat het LDL-cholesterol minder snel oxideert, waardoor het minder geneigd is om te blijven plakken aan de vaatwanden.

Inzicht 3: goed tegen hoge bloeddruk
We blijven nog even bij het hart- en vaatstelsel, want sommige studies laten zien dat het eten van walnoten de bloeddruk kan laten dalen. Volgens een studie kunnen walnoten bij ouderen met milde hypertensie de bloeddruk al in 24 uur tijd gunstig beïnvloeden.

Inzicht 4: goed tegen veroudering
Een observationele studie waarbij 50.000 vrouwen boven de 18 jaar zijn gevolgd, wees uit dat een gezond dieet dat rijk is aan walnoten, ervoor kan zorgen dat het risico op fysieke ongemakken 13 procent lager komt te liggen.

Inzicht 5: gunstig bij diabetestype 2
De olie in walnoten kan ervoor zorgen dat de nuchtere bloedsuikerspiegel bij diabetespatiënten met 8 procent afneemt. Daarbij blijkt de HbA1C-waarde ook 8 procent lager te zijn. De HbA1C-waarde weerspiegelt de gemiddelde bloedsuikerspiegel van de afgelopen drie maanden. Volgens onderzoekers kunnen noten, en dan met name walnoten, het risico op het krijgen van diabetes sterk verlagen.

Inzicht 6: kan ondersteunen bij het afvallen
Walnoten zijn zeer rijk aan calorieën, waardoor je zou denken dat je er snel dik van wordt. Onderzoek toont gelukkig anders aan. Allereerst blijkt dat de energieopname van walnoten 21 procent lager ligt dan aanvankelijk werd aangenomen. Mogelijk komt dit doordat deze noten zeer rijk zijn aan vezels. Ook blijken walnoten het hongergevoel tegen te gaan, waardoor er per saldo minder wordt gesnackt. Walnoten zijn rijk aan vezels, eiwitten en vetten, die alle drie kunnen zorgen voor een verzadigd gevoel.

Inzicht 7: goed voor de darmflora
Een studie onder 194 gezonde volwassenen bracht aan het licht dat acht weken lang walnoten eten kan zorgen voor een flinke toename in gunstige darmbacteriën. Deze bacteriën kunnen weer zorgen voor een hogere aanmaak van butyraat, waardoor de darmwand sterker en gezonder wordt.

In en op ons lichaam zitten veel micro-organismen zoals bacteriën, virussen en gisten. Samen worden ze het microbioom genoemd, ook wel bekend als microbiota of microflora. Belangrijke functies van het microbioom zijn de bescherming tegen ziekteverwekkers en de vertering van vezels. Een microbioom die uit balans is kan ontstekingen aanjagen, waardoor het risico op overgewicht, hartziektes en kanker kan toenemen.

Beperkt houdbaar
Doordat de walnoten veel omega 3 bevatten, zijn ze relatief kort houdbaar. Voorgekraakte walnoten zijn enkele maanden houdbaar. Ongekraakte walnoten kunnen daarentegen wel een jaar goed blijven als je ze koel en donker bewaart. Veel recepten vermelden geroosterde walnoten als ingrediënt. Het roosteren van walnoten is ongunstig voor de omega 3; die kan hierdoor oxideren.

Proactieve ondersteuning van uw organen

Met het assortiment natuurlijke voedingssupplementen van Macrogenix werkt u proactief aan de ondersteuning van uw organen en daarmee aan uw gezondheid.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.