Uw mandje

Uw winkelmandje is nog leeg.

Brits onderzoek: coronabesmetting kan intelligentie aantasten

De langetermijneffecten van een besmetting met het coronavirus kunnen mogelijk de intelligentie aantasten, blijkt uit onderzoek onder de bevolking van Groot-Brittannië. In de ergste gevallen daalde het IQ bij mensen die herstelden van een besmetting met zeven punten.

Image

Vorig jaar, tussen januari en december, bestudeerden de wetenschappers het IQ van 81.337 Britten in het kader van de zogeheten Great British Intelligence Test. Van de groep waren 13.000 in die periode besmet geraakt met het coronavirus. 

Toen factoren als geslacht, opleidingsniveau en leeftijd waren weggestreept, bleek dat bij de mensen die herstelden van een besmetting het IQ het meest gedaald was. Taken als plannen, problemen oplossen en redeneren waren voor hen moeilijker geworden.

 

Long covid

Volgens de onderzoekers sluiten de bevindingen aan bij eerdere onderzoeken naar de gevolgen van een coronabesmetting, en met name long covid. Bij de mensen die ermee worstelen zijn "problemen met concentratie en het zoeken naar de juiste woorden gebruikelijk", schrijven de wetenschappers. 

De effecten van een besmetting waren vooral te zien bij mensen die in het ziekenhuis belandden en aan de beademing moesten. Volgens de onderzoekers is het logisch dat mensen met bijvoorbeeld ademhalingsproblemen als gevolg van long covid zich soms moeilijker kunnen concentreren. 

 

Verdere bestudering 

Toch houden de wetenschappers een slag om de arm totdat de gevolgen van corona in de hersenen in beeld kunnen worden gebracht. De resultaten van het onderzoek zouden volgens hen vooral moeten leiden tot verdere bestudering van de langetermijneffecten van coronabesmettingen. 

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van het Imperial College in Londen, het Kings College en de universiteiten van Cambridge, Southampton en Chicago. De studie werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

 

Bron: RTL Nieuws

Proactieve ondersteuning van uw organen

Met het assortiment natuurlijke voedingssupplementen van Macrogenix werkt u proactief aan de ondersteuning van uw organen en daarmee aan uw gezondheid.

×
Browser update aanbevolen.
Beste gebruiker, u maakt gebruik van een verouderde browser. Voor een optimale ervaring bij ons en bij andere websites adviseren we u om een nieuwere browser te gebruiken. Bijvoorbeeld Microsoft Edge, of Google Chrome.